Ръстът на възнагражденията у нас се забавя, но все още изпреварва инфлацията

...
Ръстът на възнагражденията у нас се забавя, но все още изпреварва инфлацията
Коментари Харесай

Депутатите със стари заплати поне още 3 месеца

Ръстът на възнагражденията у нас се забавя, само че все още изпреварва инфлацията
Късното приемане на бюджета, което забави и актуализирането на заплатите в държавната администрация, изигра неприятна смешка на депутатите - техните заплати от 1 септември се подвигат с едвам 0,6%. За съпоставяне, междинното заплащане в България за същия интервал се усилва с 4%.

Заплатите на народните представители, министрите, президента и ръководителите на куп регулаторни органи се дефинират от междинната в публичния бранш за последния месец на всяка тримесечие. Това значи, че елитът в страната ще е със старите заплати най-малко още три месеца.

От оповестените в петък данни на Национален статистически институт се вижда, че междинната заплата през март в публичния бранш е била 1874 лева, а през юни - 1887 лева Разликата е едвам 0,6%.

С това главното заплащане на депутатите се подвига

от 5622 на 5661 лв.

Към тази сума има добавки за присъединяване в комисии, за стаж и за научно звание.

По този метод възнаграждението на ръководителя на Народното събрание и на министър-председателя става 7359 лева още веднъж без добавките.

Брутната месечна заплата на президента Румен Радев, който взема два пъти повече от депутатите, към този момент ще е 11 322 лева месечно.

По-важната вест обаче е, че годишният растеж на междинната заплата в България очевидно се забавя. Тя

нараства с 13,1%

по отношение на година по-рано, в случай че в предходните две тримесечия растежът бе надлежно 16,5 и 17,3%. Двигател този път е частният бранш, където междинното месечно заплащане нараства с 14,1%, до момента в който в публичния е с 10,1%.

Другата смяна в тренда е, че

от май насам междинната заплата в частния бранш е по-висока

от тази в публичния. В България нормално е противоположното.

Тенденцията на закъснение на растежа на междинната заплата не значи, че инфлацията го изяжда. При 13,1% годишен растеж на заплатите до юни годишната инфлация за същия интервал е 8,7%.

Средната брутна месечна заплата в България към юни 2023 година е 1927 лева, само че в случай че се извади междинната за столицата, където е най-висока, сумата олеква до 1560 лева В София е 2644 лева, следват Враца, София-област, Варна и Стара Загора.

По браншове от стопанската система няма огромни изненади - преди всичко с 4732 лева междинна заплата са IT и далекосъобщенията. След тях са енергетиката и финансовата сфера. Скорошното нарастване на учителските заплати със задна дата не е отразено от статистиката и образованието е на осмо място с 1939 лева приблизително месечно заплащане. На последно място по заплати е туризмът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР